Senin, Oktober 03, 2016

Expelliarmus! - Go away toxic people

Dr Travis pernah berkata dalam artikel beliau bahawa toxic people merupakan golongan yang menentang logik. Mereka adalah orang-orang yang tidak sadar bahawa diri mereka mempunyai sisi negatif ( melalui percakapan, perbuatan etc) yang mampu membunuh jiwa-jiwa manusia lain. Mereka mencari kepuasan dengan mewujudkan huru-hara by pushing other people’s buttons; either way, they create unnecessary complexity, strife (perselisihan), and worst of all; mewujudkan tekanan (stress/depression).

Kajian menunjukkan stress mempunyai kesan negetif berpanjangan kepada otak. Semasa seseorang itu stress, bahagian yang diserang adalah Hippocampus. Hippocampus ini kawasan dimana otak bekerja untuk berfikir dan mengingat. Serangan stress bertubi-tubi akan menyebabkan neuron yang menyambung antara satu-sama-lain musnah permanently. Disinilah bermula bait-bait kau menderita dan toxic people tersenyum bahagia. 

Dalam banyak-banyak argumentasi yang aku baca, apa yang boleh dikonklusikan bahawa perkara penting yang perlu dilakukan adalah meletakkan limit jarak antara kau dengan toxic people. Toxic people ini orang-orang irrational dan beremosi tidak stabil. Mentally unstable. Mereka sakit. Dengan mencari jalan menyakitkan orang lain. Mereka cuba tanam dalam kepala kau dengan benda-benda negetif. Fahamkan diri kau bahawa negative self-talk is unrealistic, unnecessary, and self-defeating.

See how struggle am I reading all this to maintain myself in positive vibe. Selain minta kekal dalam Islam, kau doa-doalah jauhkan dari menjadi salah satu golongan ini. Nauzubillah.

Small lamb,
Mai Radhiallah.

1 komentar:

  1. Semoga kekal kuat menghadapi hari hari mendatang, Mai.

    BalasHapus