9/25/2016

Into the wild; Christopher McCandless & Rumah Bas

Sept 2016 

"The only person you are fighting is yourself and your stubbornness to engage in new circumstances.”

Kau akan dapati penuh sekali kata-kata azimat berkenaan dengan hidup dimuat-naik dalam pelbagai bentuk di media sosial. Aku fikir kata-kata azimat ini adalah radas untuk berdamai dengan diri sendiri. It's same goes to me. Bila mana Christopher membakar duit sambil mencatat nota; money is illusion, ia benar-benar membuatkan jiwa aku tenang. Sehingga aku berpendapat hidup adalah ilusi. Ia bersifat persinggahan dan sementara. Wang, pangkat, kekayaan semua ini ilusi. Kau boleh fahamkan ilusi ini melalui objek ilusi optik. Menipu penglihatan. Itu ilusi !

Christopher McCandless adalah orang-orang pecah yang mencari kedamaian dengan menggunakan cara tersendiri. Krisis keluarga yang menggeledakkan pemberontakan dalam diri menjadi salah satu punca dia menghilangkan diri di Alaskha. Nampaknya institusi keluarga sangat penting dalam kehidupan sesetengah manusia. Nahko tidak bersetuju apabila aku mengeluarkan statement Broken family born broken child. Siapa tahan nampak mak bapak bergaduh, bapak pukul mak, mak main jantan, bapak minum arak, sick ! Dalam durasi ini money is nothing kalau keluarga kau porak peranda!

I live by choice. Follow the flow juga adalah salah satu pilihan hidup. Kau yang tetapkan cara hidup untuk ikut arah angin. Ikut norma. Habis belajar, baling topi, duduk office, balik kerja, kahwin, dapat anak, ada cucu, mati. That's it. No risk. Tetapi Christopher membuat pilihan hidup dengan cara radikal. Kalau lepasan ijazah undang-undang dari universiti terkemuka tidak mampu membahagiakan kau, kau patut keluar dari situ. Bahagiakan diri kau dengan perkara-perkara yang membahagiakan. Misalnya hidup di dalam bas kosong seperti yang dilakukan oleh Christopher di tengah-tengah gurun Alaskha.

Jon Krakauer cuba memberitahu kau melalui filem ini bahawa tidak semua yang membahagiakan itu adalah bahagia. Walaupun Christopher memilih cara hidup luar kebiasaan, ia tetap memberi kesan kesakitan yang mendalam kerap kali menangis, down, stress. Beliau mengukur lilitan pinggangnya melalui tali pinggang yang ditebuk untuk dijadikan lubang. Semakin lama semakin mengecil sehingga kelaparan menguasai dirinya. Hidup telah dipilih, kau harus meraikan kesakitan ini!

Perpisahan adalah menyakitkan. Dalam perjalanan kau menuju Tuhan (menuju sesuatu selepas kehidupan), kau akan jumpa dengan pelbagai manusia. Begitu juga dengan Christopher. Tracy Tatro, Wayne, Jan, Kavin semua berharap Christopher dapat stay dengan mereka. Hidup seperti orang biasa. Sehingga ada yang hendak menjadikan Christopher sebahagian daripada keluarga mereka. Di tahap ini kau perlu sedarkan diri,

This is illusion. Not even exits.
Mai Radhiallah.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan